Zihinsel Engelliler Destek Eğitim Programı 

 Zihinsel engel bireyin gelişim düzeyinde ortaya çıkan kavramsal, sosyal uyum, günlük yaşam, öz bakım ve pratik uyum becerilerinde akranlarından (yaşıtlarından) geri kalması, geriden takip etmesidir.

    Özel gereksinim olan zihinsel engelli birey bağımsız olarak günlük hayatını devam ettirme, sosyal uyumda problemler yaşaması, sosyal hayatta sorumluluk alma da sıkıntı yaşamaktadır. Bu anlamda desteğe ihtiyaç duyan birey demektir. 

Zihinsel yetersizliğe neden olan etmenler şöyledir;

* Annenin yaşı 

* Beslenme alışkanlıkları 

* Kullanılan ilaçlar 

* Doğum öncesi hamilelik döneminde yaşananlar 

* Doğum sırasında yanlış müdahale 

* Doğum sonrasında; ateşli hastalıklar, enfeksiyona maruz kalma, kaza,   travmalar, beslenme bozuklukları, yetersiz çevre koşulları olarak sayabiliriz.

      Zihinsel engel türleri zeka testleri yapılarak tespit edilmektedir. Buna göre engel türleri şunlardır; 

(KLİNİK VAKA (sadece hastanelerde ve yatalak durumda tedavi olanlar)

* Ağır düzeyde zihinsel yetersizlik

* Orta düzeyde zihinsel yetersizlik 

* Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik 

Zihinsel yetersizliği olan bireyin kaliteli, doğru ve sürdürülebilir bir eğitim alması gerekir. Bu bağlamda kurum olarak tüm çalışanlarımız ile bunun öneminin farkındayız. Eğitimimize her bireyi kendi evladımız olarak kabul edip öyle devam ediyoruz.  

Zihinsel yetersizliği olan bireyin önce hangi tür yetersizlik olduğuna göre dikkat ederiz. Bunun için bireyin sağlık raporu ve Ram değerlendirme raporunu inceler ve bireyin engel türünü anlarız. Öğrencimizin performans değerlendirmesini yaparız.

Aile ile birlikte çocuğumuzun kısa ve uzun dönemli hedeflerini belirleriz. Kısa ve uzun dönemli hedeflere ulaşmak için okul-aile-Can Yeni Doğuş olarak daima iletişim içinde oluruz. Bilgi paylaşımında buluruz.

Zihinsel yetersizliği olan bireylere;

* Alıcı dil becerileri (konuşulanı anlama)

* İfade edici dil becerileri (kendini ifade etme) 

* Psikomotor becerileri 

* Kaba motor becerileri

* Kavram (renk-şekil) becerileri 

* Günlük yaşam becerileri (giyinme-soyunma-temizlik) 

* Mutfak becerileri 

* Sosyal uyum becerileri (alışveriş yapma, restoran ve sinemaya gitme ) 

* Akademik beceriler (okuma-yazma, anlatım) 

Alanlarında çalışmalarımız yapılmaktadır. Her birey hangi basamakta ise o basamaktan başlar, her gün her seans biraz daha ileri basamaklara ulaşırız. Bu çalışmaların sonucunda bireyi ileriki yaşlarda tek başına hayatını devam ettirebilecek seviyeye getirebilmektir.

Her biri alanında uzman olan eğitim kadromuzla bu alanda doğru, etkileyiciliği ve kalıcı bir eğitim verdiğimize inanıyoruz ve bu alanda iddialı olduğumuzu vurguluyoruz. 

 

TOP
Call Now Button